Thursday 3 September 2009

Eerste


Deel 2

De eerste schooldag, de eerste schoolweek... Erinn en Jente zijn er vol goede moed aan begonnen en alles verloopt vlot. Jente zit opnieuw bij Madame Sabine en Erinn zit bij een nieuwe, jonge juf, Madame Aurore (spreek in het Frans uit als: Oraure). Bij Jente zitten er natuurlijk veel blijtmuilen... ochtgottekes, die arme kindjes die voor het eerst naar school gaan. Sommigen huilen hysterisch als hun ma of pa weggaat, anderen huilen zachtjes en blijven zachtjes gans de tijd door huilen. Jente heeft voorlopig nog niet gehuild, en vorig jaar viel het ook wel mee. Hij hoort nu ook bij de grootsten van zijn klas natuurlijk. En Erinn bij de grootsten van haar school. Zij zit weer in een gemengde klas, t.t.z. tweede en derde kleuterklas samen. Vorig jaar was dat ook zo, dat wordt hier wel vaker gedaan in Wallonië. Geen idee waarom eigenlijk...
Verder moet er een heleboel gerief meegebracht worden: kleurpotloden, stiften, gom, scherper, tot en met de vloeibare zeep en huishoudpapier toe. 't Is een katholieke school, misschien daarom dat de ouders voor al het gerief moeten zorgen. Geld zal er ook nog toegelegd moeten worden, we betalen al voor het gebruik van de klas als de kindjes op school blijven eten, zelfs bij boterhammen. En dan komt er de komende maanden wel eens een gesponsorde wandeling om met het opgebrachte geld materiaal te kopen. Verder vragen ze aan de ouders om oud speelgoed, kladpapier enz. te doneren.
Enfin, af en toe lijken de klassen een beetje op een kringloopwinkel, maar onze kindjes zijn er heel gelukkig, en wij komen ook overeen met de juffen, dus dat is toch het voornaamste.
In Houtaing zullen ze geen verhaaltjes meer leren over Jezus, want 't is een gemeenteschool. Hier op school hebben ze blijkbaar de donderdag catechese, want Erinn kwam dan 's avonds af met een heleboel nieuwe feiten over haar favoriet Jezus en zijn moeder Maria (in 't Frans Marie). Zo beweerde ze eens dat Jezus de 'vissers' niet graag had. Bij nader inzien bleek het om 'zondaars' te gaan, die woorden liggen in het Frans nogal dicht bij elkaar : pécheur = zondaar ; pêcheur = visser.
Geef toe, een foutje lijkt mij rap gemaakt! Opgelet dus als je gaat vissen, geen stoute dingen doen in het struikgewas!

1 comment:

Unknown said...

Hoi,

ook bij Birsen en mij eerste schoolweek. Birsen naar een nieuwe school vol onbekende kindjes, het went maar op 't gemak. Ze zitten ook gemengd tweede en derde kleuterklas, wat vorig jaar in Gent ook zo was, hoor. Gewoon een kwestie van kindjes en juffen tellen...
Ook overal: zakdoekjes meebrengen, dit keer aangevuld met natte doekjes. Wallonië is eigenlijk nog zo geen raar land.