Friday 18 September 2009

Een passief huis in 3 maanden - W14

Zoals gedacht bleken 3 maanden wel heel optimistisch en eigenlijk zelfs niet realistisch. Aannemers coördineren lijkt geen sinecure en alles moet perfect in elkaar schuiven. Maar vanaf nu staan we onder tijdsdruk. De huur werd opgezegd, en op 15 december moeten we onherroepelijk verhuisd zijn. De rat race kan beginnen ...

Wat is de huidige stand van zaken? Sanitaire en elektrische leidingen werden doorheen de hele woning geleid. Ook de buizen voor het ventilatiesysteem werden in de plafonds ingewerkt. Binnen kwam er op de vloerplaat 22 cm pur-isolatie, en daarbovenop een laag chape. De buitenmuur werd nogmaals geïsoleerd, met polystyreenplaten. Daarbovenop is nu de eerste laag van de crepi aangebracht.


Vandaag is ook de blowerdoortest gedaan. Tijdens deze test wordt de luchtdichtheid van de woning gemeten. In de deuropening wordt een ventilator geplaatst, en de woning wordt in overdruk of onderdruk geplaatst, en de computer meet de hoeveelheid lucht die dan door spleten naar binnen treedt. Terwijl de woning in onderdruk staat worden de spleten gezocht (met de achterkant van de hand) en afgeplakt. Het resultaat mag er wezen: 0.4, wat betekent dat er bij een forse windvlaag per uur slechts 0.4 keer het volume van onze woning naar buiten wordt geblazen of gezogen. Voor een passief woning mag deze waarde maximaal 0.6 zijn, geslaagd met verve dus.


Voor de komende weken staat de afwerking op het programma. Gyproc zetten tegen de buitenwanden, gyproc opstoppen, vloeren, keuken in elkaar puzzelen (ik hoop dat er een alternatief bestaat voor de IKEA draaisleutels dat op een vijsmachine past), wastafels plaatsen in de badkamer, buitenzonnewering (pergola) aan de achtergevel, de molshopen aan de achterdeur openrijden en nog veel meer. Wie het voelt kriebelen en een handje wil toesteken is meer dan welkom.

5 comments:

maarten verhelst said...

wij zoeken een dag/weekend om mee te komen helpen!

grtz
m&n

VlijtigVoedselteamerke said...

idemdito hier

misschien maken we er een weekend van dat we eerst maarten zijn dak bespringen en daarna naar ath snorren....

maai by naait said...

nu ik werkloos ben wil ik ook wel dagje komen helpen, kan ik nog wat bijleren, ...

Tom Hamelrijckx said...

Hallo, ik ben op jullie blog terecht gegoogled omdat ik bouwfirma's zoek die zich in passiefhuizen specialiseren.
Ik heb half begrepen dat jullie hiervoor naar Duitsland zijn getrokken?

Hannes said...

Dag Tom,

ons huis wordt gebouwd door Young Budget Homes uit De Pinte. Zij besteden de ruwbouw en het schrijnwerk uit aan de Duitse firma Terhalle, met veel ervaring in dit soort huizen.

Voor meer informatie kan je me steeds mailen (hannes.laget at skynet.be).